Gothenburg university logotype

Avdelningen för MÀnniska-datorinteraktion

Avdelningens syfte Àr att bidra till ett hÄllbart och hÀrligt sÀtt att leva med tekniken. I en vÀrld dÀr IT Àr stÀndigt nÀrvarande Àr det viktigt att förstÄ denna nÀrvaro och hur den pÄverkar oss.

MÀnniska-datorinteraktion (MDI) har tidigare ofta fokuserat pÄ att ta fram nya artefakter för att visualisera och designa en framtida vÀrld med informationsteknologi. Nu lever vi redan med tekniken runt omkring oss, sÄ vÄr roll som forskare och utvecklare blir istÀllet att förfina, förbÀttra och försköna vÄra sÀtt att leva med tekniken. För Àven om vi stÄr mitt i digitaliseringen och har nÀstintill oÀndliga möjligheter att göra saker med hjÀlp av IT sÄ Àr det fortfarande mycket som inte fungerar som vi önskar och en del som till och med försvÄrar och orsakar pÄfrestningar. Vi vill förstÄ och pÄverka denna utveckling.

Divisionen startade sommaren 2019 och expanderar för nÀrvarande med fokus pÄ att bli en viktig aktör inom forskning, utbildning och samarbete vid Göteborgs universitet.

LĂ€s mer om avdelningen.

Vi Àr en del av Institutionen för tillÀmpad informationsteknologi, Göteborgs Universitet.

Avdelningens syfte Àr att bidra till ett hÄllbart och hÀrligt sÀtt att leva med tekniken. I en vÀrld dÀr IT Àr stÀndigt nÀrvarande Àr det viktigt att förstÄ denna nÀrvaro och hur den pÄverkar oss.

LĂ€s mer om avdelningen.

phone with WFH Movement app screenshot
Initiativ

Appademin

Appademin vill hjÀlpa forskare pÄ GU med teknikutveckling i allmÀnhet och apputveckling i synnerhet. Avdelningen för mÀnniska datorinteraktion har lÄng erfarenhet av att designa och bygga olika digitala tjÀnster, sÄsom mobila applikationer och verktyg för datainsamling och dataanalys.

LĂ€s mer

Utbildningar

Avdelningen för MDI undervisar och utvecklar nya kurser inom mÀnniska-datorinteraktion, interaktionsdesign, programmering och artificiell intelligens. Vi undervisar frÀmst studenter pÄ systemvetenskapliga programmet och kognitionsvetenskapliga programmet, men har Àven kurser som gÄr att lÀsa fristÄende. Vi arbetar ocksÄ med masterprogrammet Human Centered AI som Àr under utveckling pÄ institutionen.

icon depicting human computer interaction

MĂ€nniska-datorinteraktion (7.5HP)

Kursen introducerar mÀnniska-datorinteraktion, med fokus pÄ en anvÀndarcentrerad designprocess, och ges inom ramen för systemvetenskapliga programmet.

Icon depicting design and AI

Design & AI (15HP)

Kursen lÀr ut AI och maskininlÀrning som ett designmaterial, och syftar till att utveckla studenters förmÄga till att tÀnka kring AI vid design och utveckling av tjÀnster.

Flutter logotype

Programmering av mobila appar i Flutter (15HP)

Kursen Àr en fristÄende kurs som lÀr ut hur man utvecklar mobilapplikationer med hjÀlp av Flutter.

icon depicting cognition

Kognitionsvetenskapliga perspektiv pÄ mÀnniska-teknikinteraktion (15HP)

Kursen ger en introduktion och översikt över omrÄdet mÀnniska-datorinteraktion anpassat för studenter inom kognitionsvetenskap.

Icon for interaction design and AI

Interaction design and AI (15HP)

Kursen Àr en del av institutionens nya masterprogram Human Centered AI och behandlar interaktionsdesign med fokus pÄ artificiell intelligens.

Aktiva projekt

RullaPĂ„ project cover image, showing phone and watch

RullaPĂ„

Tillsammans med RyggmÀrgskadecentrum Göteborg och forskare pÄ KI utvecklar vi en applikation för personer med ryggmÀrgsskada som sitter i rullstol. Appen utgÄr frÄn forskning och visar hur mycket energi man som ryggmÀrgsskadad gör av med i vardagen.

Showcase image for More Stamina project

More Stamina

More stamina-projektet Àr ett Business Finland-finansierat projekt som leds av Guido Giunti, UleÄborgs universitet. Projektet kretsar kring More Stamina-appen som Àr ett evidensbaserat uppgiftsorganisationsverktyg designat för att hjÀlpa personer med MS (multipel skleros) att hantera sin energi och försöka minimera effekten av trötthet i deras vardag.

RED Infra reveal

InfraReveal Àr ett verktyg som lÄter dig se den data som utbyts nÀr du anvÀnder internet. NÀr vi anvÀnder webbsidor och appar ser de ut som en sak. Men bakom kulisserna bestÄr de flesta av de tjÀnster vi anvÀnder online av mÄnga funktioner frÄn olika företag, som arbetar tillsammans för att ge oss upplevelsen av en enda tjÀnst. InfraReveal visualiserar vad som hÀnder under huven.

Tidigare projekt

WFH Movement

Tror du att du rör dig mer eller mindre sen du började arbeta hemifrÄn?

Work From Home-appen lÄter dig utforska om dina rörelsemönster har förÀndrats av Covid-19 och rekommendationerna om att arbeta hemifrÄn. Appen visualiserar hur du rör dig med hjÀlp av de steg din telefon registrerar med Apple Health, Google Fitness och Garmin.

Showcase for Klara Facebook project

Klara Facebook

Hittills har design av teknik för personer över 65 Är frÀmst fokuserat pÄ att utforma system specifikt för den Àldre befolkningen, och att introducera och utbilda mÄlgruppen inom IKT (Informations- och kommunikationsteknik). Numera Àr det dock en myt att mÀnniskor över 65 Är finner digital teknik som nÄgot nytt och frÀmmande. De flesta svenskar i Äldersgruppen har anvÀnt teknik under stora delar av sitt arbetsliv, Àger en smartphone, och navigerar genom digitala formulÀr, betalningar och vÄrdtjÀnster. Det Àr inte lÀngre vi som designar för dem, utan vi som designar för vÄra framtida jag.

Vilka Àr vi?

Avdelningen för MÀnniska-datorinteraktion

Vi Àr Avdelningen för MÀnniska-DatorInteraktion pÄ Institutionen för TillÀmpad IT, Göteborgs Universitet. Vi har lÄng erfarenhet av att designa, bygga, och studera teknik och dess anvÀndning. Avdelningens syfte Àr att bidra till ett hÄllbart och hÀrligt sÀtt att leva med tekniken. I en vÀrld dÀr IT Àr stÀndigt nÀrvarande Àr det viktigt att förstÄ denna nÀrvaro och hur den pÄverkar oss.

Publikationer

För att lÀsa vÄra publikationer kan du gÄ hit.